Tsjechische Kussentjes

Een trio van lekkernijen voor bij de koffie.

Ingrediënten:

500 g bloem
30 g gist
10 g zout
100 g suiker
2 eierdooiers
120 g boter
de geraspte schil van 1 citroen
mespuntje zout

Om te bestrooien:
50 g poedersuiker

200 g boter (om te bestrijken)

Kwarkvulling: 250 gram door een zeef gewreven kwark vermengen met 90 gram poedersuiker, 1 eierdooier, 1 eetlepel rum, wat geraspte citroenschil en 30 gram krenten.

Maanzaadvulling: kook 10 minuten, onder voortdurend roeren 100 gram gemalen maanzaad, 30 gram chocolade en 2 deciliter melk. Als de massa koud is voegt u er 50 gram poedersuiker en 5 gram vanillesuiker aan toe. Vermeng alles goed.

Pruimenvulling: roer goed door elkaar 250 gram pruimenjam met 1 theelepel geraspte citroenschil, 1 flinke mespunt kaneel en 2 eetlepels rum.

Bereiding:

  1. Kneed een glad en vrij stevig deeg van bloem, in lauwe melk opgeloste gist, suiker, zout, geraspte citroenschil, eierdooiers en weke boter.
  2. Laat het deeg ruim een half uur rijzen. Daarna goed slaan en oprollen op een met bloem bestoven tafel tot een lap van 1 centimeter dik. Snijd deze in vierkanten van 5 x 5 centimeter.
  3. Verdeel de diverse vullingen over de vierkanten en vouw ze rechthoekig dicht. Leg ze naast elkaar op een met boter bestreken bakblik of beter nog in een koekenpan. Bestrijk dan de kussentjes met weke boter.
  4. Laat ze nog ruim 15 minuten rijzen en bak ze in een matig warme oven tot ze een mooie goudkleur hebben verkregen.
  5. Leg ze dan op een broodplank, snijd ze los en bestrooi ze met poedersuiker. Men drinkt er gewoonlijk koffie met melk bij.
Tsjechische Kussentjes
Beoordeling

Geef een reactie

acht + 9 =