Ugali (Maïsmeelbrij)

Een van de voedingsstoffen die zowel in Oost als West-Afrika veel gebruikt wordt is een brij of pap, gemaakt door maïs te stampen en het maïsmeel er uit te persen.

Wanneer dat gekookt wordt met kokend water tot papdikte, wordt dat gebruikt voor het ontbijt en wordt het Uji (Ogi, in West-Afrika) genoemd. Kookt men het met minder water tot een brij, zodat het zich gemakkelijker tot een bal laat rollen, heet het Ugali (Agidi in West-Afrika).

In plaats van verse maïs kunt u maïsmeel, havermout of boekweitmeel gebruiken om er Ugali mee te maken. Deze producten zijn verrassend lekker als zij bij vlees- of gevogelte-gerechten geserveerd worden.

Gemalen wit maïsmeel is te krijgen in grote supermarkten of speciaalzaken.

Om er nog meer smaak aan te geven, probeer dan eens het maïsmeel, havermout of boekweitmeel te koken in kippen- of runderbouillon in plaats van in water. De graanproducten absorberen het aroma van de bouillon en zijn zo een heerlijk bijgerecht bij de maaltijd. Rijst en couscous, dat prachtige griesmeel dat rijkelijk in Noord-Afrika gebruikt wordt, zijn ook overheerlijk als ze op die manier bereid worden.

In het Swahili wordt elke dikke brij Ugali genoemd. Er is een lichte Ugali gemaakt van maïsmeel en er is een donkere die van gierst gemaakt wordt. Vaak worden ook aardnoten (pinda’s) gemalen in de brij.

.

Ingrediënten:

1 liter water
1-2 theelepels zout
350 g maïsmeel (ugalimeel)

Bereiding:

 1. Breng het water aan de kook met daarin zout naar smaak.
 2. Voeg dan, al roerende op een laag vuur, het maïsmeel toe.
 3. Blijven roeren, zodat er geen klonters ontstaan, totdat u een stevige, kleverige substantie hebt (moet dikker dan puree zijn en van de wanden van de pan wegtrekken).
 4. Gebruik een houten lepel om de ugali in een grote schaal te deponeren.
 5. Om ugali te eten, rolt u een portie tot een bal, ongeveer de grootte van een golfbal of kleiner. Dan maakt u met uw duim een kuiltje in het midden. U kunt dan gebruik maken van deze inkeping om ander voedsel op te pakken. 
Ugali (Maïsmeelbrij)
Beoordeling
17/10/2016|Categorieën: Bijgerecht, Granen (Behalve Rijst), Tanzania|Tags: |3 Reacties

3 Reacties

 1. Jurgen Poppe 17/10/2016 om 16:26 - Antwoorden

  Ik zoek een plaats waar ik ugali kan kopen.

  • Erna de Boer 17/10/2016 om 16:27 - Antwoorden

   Zoek op internet naar een toko. In Amsterdam zjin veel winkels. Dit was een antwoord voor Jurgen Poppe.

 2. H. van Vugt 17/10/2016 om 16:26 - Antwoorden

  Ben al jaren ultra fietser en heb pas de wereldrecordhouder op de 10 km horen zeggen dat hij ugali als koolhydraatrijk voedsel eet als voorbereiding op belangrijke en zware wedstrijden.
  Hoop er zelf ook mijn voordeel mee te doen in de toekomst als ultra fietser.

Geef een reactie

4 × 1 =