Vleesfondue (Sukiyaki)

Sukiyaki is een Japans eenpansgerecht. Het bestaat uit dun gesneden rundvlees, tofoe, ito konnyaku (deegwaren), negi (stengelui), Chinese kool, en enoki (een soort paddenstoel) en verschillende andere ingrediënten. Sukiyaki wordt vooral op koudere dagen van het jaar gegeten en met name op feesten rond het Japans nieuwjaar (bonenkai). Sukiyaki wordt meestal direct op tafel bereid.

De ingrediënten van sukiyaki worden langzaam gesmoord in een ondiepe ijzeren pot met een mengsel van sojasaus, suiker en mirin (rijstazijn). Voordat het wordt gegeten wordt de sukiyaki in een kom met rauwe eieren gedoopt. Sukiyaki is een gerecht dat langzaam en met veel plezier wordt gegeten. Het is geen gerecht om ‘vlug’ en ‘veel’ te eten!

Ingrediënten:

800 g rundvlees (fijne rib)
200 g so-oen (glazige mie)
60 g runderniervet
450 g bamboespruiten (blik)
4 dunne preien (of lente-ui)
2 uien
200 g verse shiitakes of enoki
250 g spinazie
200 g waterkers
200 g tempé

1/8 liter Japanse soja
50 g suiker
1/8 liter sake (=rijstwijn)
1/8 liter runderbouillon

4 eieren

Bereiding:

 1. Vlees afspoelen en droogdeppen, daarna 30 minuten in het vriesvak leggen.
 2. So-oen in een kom leggen en kokend water erop gieten. 10 minuten laten trekken. Daarna laten uitlekken en in een schaaltje overdoen.
 3. Het vet in 8 blokjes snijden. Bamboespruiten laten uitlekken en in flinterdunne plakjes snijden. Prei schoonmaken, wassen en in ca. 4 cm lange stukjes snijden. Uien schillen en in vliesdunne plakjes snijden. Shiitakes schoonmaken en in 5 mm dunne plakjes snijden. Spinazie uitzoeken, wassen en ook laten uitlekken. Hetzelfde doen met de waterkers, waarvan de worteltjes zijn verwijderd. Tempé in kleine dobbelsteentjes snijden. De groenten in mooie schalen leggen.
 4. Eieren individueel loskloppen en in 4 kommetjes leggen.
 5. Het vlees uit het vriesvak halen en met een scherp mes of met de broodsnijmachine in vliesdunne plakjes snijden.
 6. Daarna als bloemblaadjes geschikt op een grote schaal leggen met het niervet in het midden.
 7. Soja zo lang met de suiker verwarmen tot de suiker geheel is opgelost. Daarna de runderbouillon en rijstwijn erdoor roeren. Verdelen over 4 kommetjes.
 8. Een tafelgrill of rechaud midden op de tafel zetten met een koekenpan erop en daarin een blokje vet laten smelten en verhitten. 2 plakjes vlees snel erin bakken en apart houden.
 9. Giet wat sukiyakisaus in de pan. Voeg andere ingrediënten naar keuze toe. Laat sudderen tot alle ingrediënten zacht zijn. Uw hapje is klaar om te eten.
 10. De eerste gast neemt de 2 plakjes vlees op zijn bord, neemt de groente en so-oen met zijn eetstokjes uit de pan en doopt die even door het losgeklopte ei (indien gewenst) .
 11. Iedereen maakt nu aan tafel naar eigen smaak telkens zijn eigen ‘hapje’ klaar.
 12. Bij dit gerecht past warme sake het beste.

Variatie: bij de keuze van de groente kunt u uw fantasie laten gaan. Bij het vlees smaken taugé, Chinese kool, witte kool en in plakjes gesneden wortel ook heel lekker.

Vleesfondue (Sukiyaki)
Beoordeling

Geef een reactie

5 × vijf =